OSense O-Sense
OSense O-Sense
OSense O-Sense

Проф. д-р Мијалче Ѓоргиевски

Проректор за настава

  • Лични податоци
  • Работно искуство
  • Образование и обука
  • Меѓународни конгреси и симпозиуми
  • Публикации
ИмеМијалче Ѓоргиевски

E-маилОваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Академска титулаВонреден Професор

Датуми (оддо)2007 –до сега

Име и адреса на вработувачотУниверзитет за туризам и менаџмент во Скопје

Вид на бизнис или секторОбразование

Професија или функцијаПроректор за наставни прашања

Главни активности и одговорностиПредавање и менаџирање на универзитетските активности

Датуми (оддо)2006 – 2007

Име и адреса на вработувачотФарма Георгиеви, Свети Николе

Вид на бизнис или секторПроизводство на храна

Професија или функцијаУправител

Главни активности и одговорностиМенаџирање со компанијата

Датуми (оддо)1996 - 2006

Име и адреса на вработувачотМлекарница Лактис – Свети Николе

Вид на бизнис или секторПроизводство и преработка на млечни производи

Професија или функцијаКосопственик и генерален менаџер

Главни активности и одговорностиКоординирање на сите активности во компанијата

Датуми (оддо)1989-1996

Име и адреса на вработувачотТПП Елма - Скопје

Вид на бизнис или секторТрговија

Професија или функцијаКомерцијалист

Главни активности и одговорностиРаководител за малопродажба

Датуми (оддо)2009

Име и вид на организацијата која го обезбедува образованието или обукатаУниверзитет„Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Природно-математички факултет, Институт за географија

Главни предмети/професионални вештини опфатени во обукатаТуристичка географија, Економска географија, Алтернативни форми во туризмот

Демографија, Рурален туризам

Доделено звањеДоктор по гeографски науки

Ниво во националната класификацијаСтепен VIII

Датуми (оддо)1995

Име и вид на организацијата која го обезбедува образованието или обукатаУниверзитет„Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Природно-математички факултет, Институт за географија

Главни предмети/професионални вештини опфатени во обукатаГеографија и просторнo планирање

Доделено звањеМагистер по географски науки

Ниво во националната класификацијаСтепен VII 2

Датуми (оддо)1982-1987

Име и вид на организацијата која го обезбедува образованието или обукатаУниверзитет„Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Природно-математички факултет, Институт за географија

Главни предмети/професионални вештини опфатени во обукатаГеографија

Доделено звањеДипломиран географ

Ниво во националната класификацијаСтепен VII 1

• Dates (from – to)9-10 October, Skopje, Macedonia

• Location4th International Scientific Congress ICON BEST 2015

Company & reference person (name & contact details)University of tourism and management in Skopje

• Position 
• Dates (from – to)26 August – 1 September, 2015 Albena Bulgaria

• LocationInternational multidisciplinary scientific conference on social sciences and arts

Company & reference person (name & contact details)BULGARAIN ACADEMY OF SCIENCE

• Position 
• Dates (from – to)9-10 Juli 2015

• LocationContemporary Trends in Tourism and Hospitality,2015

Company & reference person (name & contact details)University of Novi Sad, Faculty, Department of Geography, Tourism and Hospitality

• Position 
• Dates (from – to)4-5 October 2013 Skopje, Macedonia

• Location3rd International Scientific Congress ICON BEST 2013

Company & reference person (name & contact details)University of tourism and management in Skopje

• Position 
• Dates (from – to)26-27 September 2013 Novi Sad, Serbia

• LocationContemporary Trends in Tourism and Hospitality,2013

Company & reference person (name & contact details)University of Novi Sad, Faculty, Department of Geography, Tourism and Hospitality

• Position 
• Dates (from – to)July,2012, Cluj-Napoka, Romania

• LocationThe 5th International conference on Rural Space and Local Development-Tourism in mountain rural areas

Company & reference person (name & contact details)Babes-Bolyai University, Faculty of Geography, Cluj-Napoca, Romania

• Position 
• Dates (from – to)08-12 June, 2112 Burgas, Bulgaria

• LocationAnnual International Symposium Ecology&safety, Science&Education Foundation

Company & reference person (name & contact details) 
• Position 
• Dates (from – to)27-29 April, 2011 Skopje

• LocationSecond biennial international scientific congress

Company & reference person (name & contact details)University of Tourism and management in Skopje

• PositionVice- president of scientific board

• Dates (from – to)9-12 December, 2010

• LocationSecond Geography Congress of Serbia, Novi Sad, Serbia

Company & reference person (name & contact details)Serbian Geographical Society

• PositionPresenter

• Dates (from – to)11-12 October 2010

• LocationCongress of the Geography of Macedonia, Dojran

Company & reference person (name & contact details)Macedonian Geographical Society

• PositionPresenter

• Dates (from – to)08-09 September 2010

• LocationDays of hospitality, Ohrid

Company & reference person (name & contact details)Sacen

• PositionPresenter

• Dates (from – to)26-27 September 2009

• LocationThe International Congress of Tourisms and Management “The Challenges and Perspectives of the Tourism and Management”,Macedonia

Company & reference person (name & contact details)University of Tourism and Management Skopje

• PositionMember of the Organizing Committee

• Dates (from – to)01-02 June 2009

• LocationTrends in tourism and hotel-managing developement

Company & reference person (name & contact details)Faculty of tourism an hotel-managing, Kotor, Montenegro

• PositionPresenter

• Dates (from – to)October 2008

• LocationSavremene tendencije u turizmu, hotelijerstvu I gastronomiji, Scientific Symposium, Novi Sad, Serbia

Company & reference person (name & contact details)University of Novi Sad, Faculty, Department of Geography, Tourism and Hospitality

• PositionPresenter

2015   M. Gjorgievski, A. Milenkovski, D. Nakovski “Level of adoption of tourism development in the region of Eastern Macedonia” UTMS Journal of economics, Volume 6, Number 1

K. Petkovski A. Milenkovski M. Gjorgievski, “Some aspect and features of tourism management in Macedonia” UTMS Journal of economics, Volume 6, Number 1
2014М.Ѓоргиевски, А. Миленковски Туристичка географија на Република Македонија, Книга, УТМС, Скопје, Септември 2014

M. Gjorgievski, S. D. Nakovski “Climatic features as a factor for development of tourism in the Republic of Macedonia UTMS Journal of economics, Volume 5, Number 1, Jun 2014

M. Gjorgievski, A. MilenkovskiS. D. Nakovski “Model of tourist valorization of location by applying the method of scoring” Pensee Journal, Volume 76, Number 6, Jun 2014

2013M. Gjorgievski, S. Gramatnikovski, D. Nakovski”Geographic rositions as a determination of tourism development of Gevgelija region”

       , UTMS Journal of economics, Volume4, Number 1

M. Gjorgievski, S. Kozuharov, D. Nakovski”Typology of recreational-tourism resources as in important element of the tourist offer”

       , UTMS Journal of economics, Volume4, Number 1

2012M. Gjorgievski, D. Nakovski “Impact of ecotourism in the revitalization of rural spaces in the eastern region of Macedonia” Journal of International Scientific Publications Ecology&Safety, Volume 6

M. Gjorgievski, D. Nakovski Tourism - the basis for local development of rural spaces in Maleshevo region, Journal of Settlements and Spatial Planning, Spetial Issue no.1/2012

M. Gjorgievski, S. Trpkova, Movie induced tourism, a new tourism phenomenon, UTMS Journal of economics, Volume 3, Number 1

2011M. Gjorgievski Analysis of the demographic potential in function of tourism, UTMS Journal of economics, Volume2, Number 1

2010M. Gjorgievski, J. Jankovska Gambling tourism in Gevgelija, Abstract book, 2 Serbian geographers` congress, Novi Sad, Serbia

M. Gjorgievski, J. Jankovska Museums for the purpose of tourism, Proceedings of the Congress of geographic society RM, Dojran 2010

M. Gjorgievski, J. Jankovska Opportunities for rural tourism development in Berovo Proceedings Ohrid

M. Gjorgievski, J. Jankovska, "National Geographic Travel" book, University of Tourism and Management Skopje